Index
·   Hrvatska
·   Svijet
·   Politika
·   Sport
·   Znanost
·   Računala / IT
·   Film / TV / Video
·   Glazba
·   Kultura
·   Novac
·   Zanimljivosti
·   Crna kronika

Teme
·   Severina - ukredena snimka
·   Rat u Iraku
·   Afera Žužul
·   Predsjednički izbori 2005.
·   Hrvatska u EU
·   Prirodne katastrofe
·   Privatizacijske afere
·   Vatrogasci i požari
·   Izbori 2007.
·   Tina Katanić - seks snimka

Foto vijesti
·   Tranzit Venere
·   Slavni i poznati
·   Celebrity nude leaked
Korisnički meni
Korisnik

Lozinka



Registracija
Izgubljena lozinka
Partneri
Raspisani izbori
Objavio/la Stefi / 17. Listopad 2007, 11:44

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesiæ pozvao je danas graðane Republike Hrvatske da izaðu na parlamentarne izbore 25. studenoga i iskoriste svoje pravo glasa.


"Izaðite na biraèka mjesta u nedjelju, 25. studenoga, i iskoristite svoje pravo glasa. Odluèite sami o tome tko æe i na temelju kakve politike preuzeti kormilo hrvatske Vlade u sljedeæe èetiri godine. Nemojte tu odluku eventualnim neizlaskom na izbore prepustiti drugima", rekao je predsjednik Mesiæ u povodu raspisivanja izbora.

Predsjednik Republike Stjepan Mesiæ donio je, na temelju ustavne ovlasti, odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, koji æe se održati 25. studenoga na biralištima u Hrvatskoj, a 24. i 25. studenoga u inozemstvu, priopæeno je iz Ureda predsjednika RH.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danas, 17. listopada, i objavit æe se u Narodnim novinama.

Izbori u inozemstvu održat æe se na biraèkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike parlamentarne je izbore raspisao na temelju èlanka 97. Ustava Republike Hrvatske te èlanka 5., 6. i 80. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, navodi se u priopæenju.

Hrvatski sabor u svom 5. sazivu raspušten je 12. listopada.

Sukladno Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik države raspisuje izbore i saziva Sabor na prvo zasjedanje. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora mora proteæi najmanje 30 dana.

O dana raspisivanja izbora poèinje teæi rok 14 dana za predaju i verifikaciju kandidacijskih lista.

Predizborna kampanja službeno æe poèeti 3. studenoga, trajat æe tri tjedna i završava 24 sata prije dana održavanja izbora (izborna šutnja 24. studenoga).

Parlamentarni izbori provode se na biraèkim mjestima u izbornim jedinicama, deset na podruèju Hrvatske, te u dvije posebne - 11. izbornoj jedinici za dijasporu, u kojoj glasuju hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske, i posebnoj za pripadnike nacionalnih manjina.

U Sabor, koji je prošloga petka donio jednoglasnu odluku o samoraspuštanju, bira se do 160 zastupnika (Ustav propisuje da Sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se biraju na temelju opæeg i jednakog biraèkog prava na mandat od èetiri godine), i to na naèin da se u svakoj od deset hrvatskih izbornih jedinica na temelju izbornih lista bira po 14 zastupnika.

Biraèi iz dijaspore biraju zastupnike na temelju lista s po 14 kandidata u posebnoj izbornoj jedinici.

Sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, pripadnici manjina imaju pravo birati ukupno osam zastupnika u posebnoj izbornoj jedinici koju èini èitavo podruèje Hrvatske.

Pravo na sudjelovanje u podjeli zastupnièkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju liste (politièke stranke, koalicije, neovisne liste) koje na izborima prijeðu izborni prag, odnosno osvoje najmanje pet posto vrijedeæih glasova biraèa.

Zakon propisuje da pravo kandidiranja stranaèkih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor imaju sve politièke stranke registrirane na dan objave odluke o raspisivanju izbora u Narodnim novinama.

Izbornu listu može samostalno predložiti jedna politièka stranka, te dvije ili više stranaka koje èine koaliciju.

(Hina, http://www.vecernji.hr)


Komentari korisnika

Upiši komentar
Potrebno je biti prijavljen na sustav! Ako se još niste registrirali, to možete vrlo brzo učiniti OVDJE

Sva prava pridržana. Copyright 2004-2017 UnReal Network. Obrađeno u 0.01 sekunde.