Index
·   Hrvatska
·   Svijet
·   Politika
·   Sport
·   Znanost
·   Računala / IT
·   Film / TV / Video
·   Glazba
·   Kultura
·   Novac
·   Zanimljivosti
·   Crna kronika

Teme
·   Severina - ukredena snimka
·   Rat u Iraku
·   Afera Žužul
·   Predsjednički izbori 2005.
·   Hrvatska u EU
·   Prirodne katastrofe
·   Privatizacijske afere
·   Vatrogasci i požari
·   Izbori 2007.
·   Tina Katanić - seks snimka

Foto vijesti
·   Tranzit Venere
·   Slavni i poznati
·   Celebrity nude leaked
Korisnički meni
Korisnik

Lozinka



Registracija
Izgubljena lozinka
Partneri
Poduzetnici koji nisu prilagodili poslovanje mobilnim trendovima bilježe lošije rezultate
Objavio/la UnReal-Net / 22. Veljača 2014, 16:55

Najnovija istraživanja u SAD-u i Velikoj Britaniji pokazuju da 45 posto malih i srednjih poduzeæa (SME) uopæe nema web stranice, što je zaèuðujuæe visoka brojka.
Još je zanimljivije da je samo 6 posto SME-ova koji su shvatili važnost vlastitih web stranica iste prilagodilo mobilnim korisnicima. Procjenjuje se da zbog toga „gube“ i do 60.000 amerièkih dolara godišnje.



Ken Wisnefski, osnivaè i direktor WebiMax-a, vodeæe internetske marketinške agencije, smatra kako su neostvareni financijski potencijali puno veæi nego što vlasnici malih i srednjih tvrtki misle. Mobilno surfanje, a paralelno s njim i kupovina preko mobitela, raste eksponencijalno, a firme koje se nisu prilagodile tom trendu gube klijente i korak s konkurencijom.

„Mobilno surfanje je sada najbrže rastuæi tehnološki trend na svijetu, stoga je optimiziranje web stranica i njhova prilagodba mobilnim korisnicima od krucijalne važnosti za poslovanje. Kupovina putem mobitela takoðer raste neviðenom brzinom, klijenti su veæ navikli na to da im je pregledavanje stranica i kupnja dostupna uvijek i svuda. Upravo zato je mobilni marketing buduænost interneta. Dobar dizajn i dostupnost internetskih stranica uvelike poboljšava dojam koji ostavljate na svoje klijente, a i bolje vas pozicionira na tražilicama, èime vam se poboljšava i prodaja“, tvrdi Wisnefski.

U Hrvatskoj je stanje još i gore, velika veæina naših SME-ova koji su uopæe prisutni na internetu se oslanja na društvene mreže umjesto izrade vlastite web stranice. Iako i time dopiru do više kupaca, izradom vlastite internetske stranice, koja ne mora nužno biti skupa, ostavlja se puno bolji dojam na potencijalnog kupca. Tvrtke s modernom stranicom, preko koje možete i direktno kupiti proizvod, djeluju puno profesionalnije od firmi koje možete naæi samo na Facebooku.

Omoguæavanjem direktne kupnje s vlastitog web sitea mogu se ostvariti znaèajne uštede, buduæi da je cijela procedura automatizirana. Praktièki jedina zadaæa tvrtke, osim, naravno, proizvodnje samog proizvoda, jest dostava do krajnjeg kupca. Dobro izraðenom stranicom možete doprijeti do klijenata u svakom dijelu Hrvatske , ali i Europe i svijeta. Plaæanje možete organizirati putem kartica ili Paypala, a iako uvijek postoje odreðeni rizici, internet trgovina je napredovala do te mjere da je jednako sigurna, ako ne i sigurnija od standardne kupnje.

Ako se pak odluèite na izradu vlastite web stranice, uz optimiziranje mobilne verzije, trebate obratiti pozornost na još par bitnih detalja jer loše napravljena stranica ostavlja vjerovatno i gori dojam od nikakve. Sadržaj stranice mora redovno biti ažuriran, time æete bolje kotirati na tražilicama, a i potencijalnim klijentima pokazati da ste im uvijek na raspolaganju.

Dopustite svojim kupcima da podijele svoje dojmove i komentare na vašoj stranici jer æe vam sami klijenti tom „digitalnom usmenom predajom“ raditi odliènu reklamu. Naravno, u sluèaju da imate stvarno kvalitetan proizvod, u protivnom æete dobiti kontraefekt. Sve eventualne nesuglasice i probleme možete raspraviti transparentno ako redovno pratite i ažurirate stranice.

Od velike važnosti je i dizajn koji treba biti kvalitetan i odmjeren. Profesionalno odraðen dizajn i pogoðena paleta boja u kombinaciji s profesionalnim fotografijama ostavit æe pozitivan prvi dojam na kupce, što je od iznimne važnosti. Kod mobilnih stranica je posebno važno da budu informativne i jednostavne, sve ostalo je nepotrebno kompliciranje.

Korisnici smartfona imaju ogranièene pakete internet prometa, stoga zahtijevaju brzo uèitavanje i odliènu preglednost, podatkovno „preteška“ stranica æe ih brzo otjerati.

Što se tièe pozicioniranja na tražilicama, tu je Google alfa i omega. Ne treba posebno naglašavati koliko je važno da vaša stranica što bolje kotira u pretragama, korištenje AdWordsa vas može izvesti iz internetske anonimnosti i približiti kupcima, ali to je veæ dobro apsolvirana tema o kojoj su napisane stotine knjiga. Oglašavanje na Android platformi još se razvija i pokušava izbalansirati vidljivost oglasa i preintruzivno prikazivanje koje odbija korisnike. U svakom sluèaju, ako i skrenete pažnju potencijalnog klijenta na vašu stranicu, ona svakako mora biti prilagoðena mobilnom pristupu.

Indiferentnost malih i srednjih poduzetnika prema internet poslovanju je nešto što definitivno treba mijenjati buduæi da se s relativno malo ulaganja putem online trgovine i prezentacije može zaraditi višestruko više novca. Rješavate se suvišne logistike i posrednika, komunicirate direktno s krajnjim kupcima i preskaèete puno svakodnevnih problema karakteristiènih za našu ekonomiju.

Odlièna je to prilika za tvrtke sa samo par zaposlenih, OPG-ove i sve one kojima je tradicionalno trgovanje i oglašavanje nedostupno zbog ogranièenih financija. Izradom dobre web stranice prilagoðene mobilnom surfanju postajete dostupni svojim klijentima doslovno na svakom koraku, a sudeæi po rapidnom rastu broja mobilnih korisnika, oni koji ne prepoznaju potencijal tog trenda mogli bi vrlo lako izgubiti korak s konkurencijom koja mu se na vrijeme prilagodi.

(Business.hr - http://www.business.hr)


Komentari korisnika

Upiši komentar
Potrebno je biti prijavljen na sustav! Ako se još niste registrirali, to možete vrlo brzo učiniti OVDJE

Sva prava pridržana. Copyright 2004-2017 UnReal Network. Obrađeno u 0.03 sekunde.